Transzmissziós Modellező Rendszer

 
Üdvözöljük a transzmissziós modellező rendszerben

Az Aircalc - Transzmissziós Monitoring Rendszer célja az ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Kft. pontforrásai által kibocsátott nitrogén-oxidok (NOx) légszennyező anyagok légköri terjedésének modellezése az éppen aktuális meteorológiai körülmények között és a létrejövő immissziós koncentrációk digitális térképre vetítése. A rendszerből emelett numerikus formában is számos adat kinyerhető.

Műszaki megvalósítás
A rendszer két forrásból gyűjt a modellezéshez alapadatokat: egyrészt a IX. kazánépület tetején elhelyezett meteorológiai mérőállomásból, másrészt az integrált emissziómérő és vezérlő rendszerből. A meteorológiai mérőállomás a következő érzékelőket tartalmazza:
  • Pyrradiometer 8111 - sugárzási egyenleg mérésére
  • BWS-03 szélirány és szélsebesség érzékelő (0,2 m/s és 10 fokos felbontás)
  • BHS-03R-i hőmérséklet és relatív páratartalom érzékelő szennyeződésmentes tokozású szondával

A BCULite-2 adatgyűjtő és BCUPower hálózati tépegység a DCS teremben kerültek elhelyezésre, csakúgy, mint a DELL Poweredge 2850 rackszerver, ami a rendszer központi egysége. A modellező szerveren Debian GNU/Linux operációs rendszer biztosítja a folyamatos rendelkezésre állást.

A szerver a helyi ethernet hálózaton keresztül a TELCO1 szerverről kérdezi le a folyamatos emissziómérésekből származó adatokat MODBUS TCP protokoll segítségével. A meteorológiai adatok a BCULite-2 adatgyűjtőből RS232 kapcsolaton keresztül jutnak a modellező szerverbe, itt történik az utófeldolgozás és a szükséges meteorológiai paraméterek számítása (pl. légköri stabilitás).

A különböző forrásokból begyűjtött adatok PostgreSQL adatbázisban tárolódnak, ahonnan a modellező szolgáltatás óránként automatikusan lekérdezi és átlagolja az adatokat, továbbá előállítja a légköri terjedésnek megfelelő immissziós koncentrációs képeket Dunaújváros alaptérképére vetítve.

A modellezési számítások az MSZ 21459 és MSZ 21457 szabványsorozatok alapján készülnek az Imagináció Mérnökiroda Kft. saját fejlesztésű AIRCALC modellező motorja segítségével.

© 2005-2017 Az oldal az Imagináció Mérnökiroda Kft. műhelyében készült